januari 2020

NIEUWSBRIEF JANUARI 2020

 

ZWEMMEN

De renovatiewerken van het zwembad Heuvelkouter in Liedekerke zijn zo goed als klaar. Men verzekerde ons dat de zwemlessen na de vakantie kunnen aanvangen. Elk leerjaar krijgt 7 zwembeurten. De leerlingen van de 2de graad beginnen.

MAANDAG 6 JANUARI 2020 (6/1/2020) IS HET DE EERSTE ZWEMBEURT VOOR

DE LEERLINGEN VAN HET 3de EN 4de LEERJAAR

DOOR TECHNISCHE PROBLEMEN IS HET GROTE ZWEMBAD NOG NIET GEBRUIKSKLAAR EN WORDEN DE ZWEMBEURTEN UITGESTELD.

 

LEERLINGENRAAD

De leerlingenraad is deze week verkozen. Het is de bedoeling om leerlingen inspraak te geven bij het schoolgebeuren. De leden van de leerlingenraad vertegenwoordigen alle leerlingen van de klas. Iedereen mag ideeën doorgeven die op de raad besproken worden. De leerlingen van het 5de en 6de leerjaar mogen op maandag en vrijdag tijdens de middagpauze muziek draaien.

De leden zijn:

1steleerjaar

Bouali Marwane

De Smedt Cis

2de leerjaar

Tokalak Noham

Goddeau Seppe

 

3de leerjaar

Lotte Sonck

Maekelberg Theo

4de leerjaar

De Smedt Elise

Geerts Merijn

5de leerjaar

Borms Beau

De Reuse Lotte

Van Boxstael Amos

 

6de leerjaar

Bouchez Rik

De Reuse Simon

Oniangue Ambossi Gaëlle

 

 

VROLIJK KERSTFEEST en

GELUKKIG NIEUWJAAR

Vanwege directie en het schoolteam

van Sint-Jan!

 

 

 

 

WOENSDAG 29 JANUARI 2020 LOKALE VERLOFDAG !

WOENSDAG 5 FEBRUARI 2020 PEDAGOGISCHE STUDIEDAG.

 

Gezondheidsbeleid: Bewegen!

 


 

GEZONDHEIDSBELEID.

 

Bewegen is goed, meer bewegen is beter

 

Het nieuwe jaar komt er aan: wat een heerlijke tijd toch. Het is de tijd van warmte en gezelligheid, en zeker ook van de lijstjes: het ‘beste van …’-lijst, boodschappenlijstjes, kerstkaartlijstje en onvermijdelijk ook het ‘goede voornemen’-lijstje. We wensen elkaar een gezond en voorspoedig nieuw jaar, wel die gezondheid daar kunnen we alvast bij helpen. Laat je niet al te vaak verleiden door die warme knusse zetel, maar ga die heerlijke frisse winterlucht opsnuiven, samen met je kampioenen.

Hoeveel moet je nu bewegen om gezond te blijven? De gezondheidsrichtlijn (gezondheidsraad 2017) adviseert voor kinderen tussen 4 en 18 jaar om elke dag een uur matig fysieke activiteit te doen. ‘Matig’ wil zeggen dat je hartslag verhoogt, je ademhaling versnelt maar je moet nog in staat zijn om volzinnen te zeggen, dus niet helemaal buiten adem.  Dit is bijvoorbeeld fietsen, joggen, paardrijden, trampolinespringen,…  Langer of intensiever sporten kan leuk zijn, maar levert geen extra gezondheidsvoordeel op.

Daarbovenop wordt er aangeraden om minstens 3 maal per week spier- en botversterkende activiteiten te doen. Botversterkende activiteiten zijn activiteiten waarbij je lichaam met je eigen gewicht wordt belast, zoals springen, traplopen, hardlopen en dansen. Spierversterkende activiteiten zijn activiteiten die kracht en uithoudingsvermogen van de spieren verbeteren. Je kunt inzetten op specifieke krachtoefeningen, maar ook veel sporten waarbij je moet rennen en springen, versterken de spieren. Denk bijvoorbeeld aan hardlopen, voetballen, tennissen of fitnessen. En ook activiteiten als zwemmen en fietsen die minder kracht kosten, maar wel langdurig volgehouden worden, versterken de spieren.

En vooral: vermijd langdurig zitten. Is er dan toch een luie namiddag? Las beweegpauzes in, in een ideale wereld zit je niet langer dan 30 minuten zonder beweegpauze. Zitten is het nieuwe roken!

Waarom vinden we dat nu zo belangrijk?

Sport en beweging brengt een heel aantal voordelen met zich mee. Wist je dat bewegen bij kinderen en jongeren:

  • het risico op depressieve symptomen verlaagt?
  • spieren en botten versterkt?
  • fitheid, coördinatie en motoriek verbetert?

Ook is er genoeg bewijs dat bewegen een positieve invloed heeft op het emotionele welzijn van kinderen en jongeren, met name als het gaat om zelfvertrouwen en het gevoel van eigenwaarde. Maar er is nog meer. Richard Bailey ontwikkelde op basis van onderzoek een model waarin 79 effecten van bewegenworden benoemd. Genoeg reden dus om in te zetten op voldoende bewegen!(referentie: Physical Activity: An Underestimated Investment in Human Capital? in Journal of Physical Activity and HealthRichard Bailey et al.)

 

Beweegt jouw kind voldoende?

In 2017 voldeden volgens een enquête 56% van de kinderen van 4 t/m 11 jaar aan de beweegrichtlijn. Wil je weten hoeveel jouw kind beweegt en waar nog winst te behalen is? Check het hier:  Beweegwijzer. (https://beweegwijzer.ggdru.nl/)

 

Sportieve groeten!

Liesbeth Van Leuven

 

Bron: Kenniscentrumsport.nl

Artikel maakt deel uit van de volgende categories
Nieuwsbrief